Radiohead

Koniec roku to idealny czas aby zająć się prezentację zespołów, które wystąpią na kolejnej edycji Opener Festivalu. Do wielkiego wydarzenia zostało już nieco ponad pół roku więc warto zacząć interesować się tym co nowego przyniesie Opener.

Prezentację wykonawców zaczynamy od zespołu Radiohead. Jest to zespół, który początkowo funkcjonował pod nazwą On a Friday. Powstał w 1986 roku w Abingdon (Anglia). Twórcami zespołu są Thomas Yourk, Ed O’brien, Phil Selway oraz Colin i Hohnny Greenwoodowie. Swój pierwszy występ zespół dał pod koniec 1986 roku w klubie Jericho Tavern w Oksforidze.

Debiutancka EP zespołu – Drill – została nagrana w Countryard Studios i wydana w marcu 1992, a producentami zostali Hufford i Edge zaś najnowsza A Moon Snaped Pool została wydana w 2016 roku.

Obecny skład:

  • Thom Yorke – śpiew, gitara, instrumenty klawiszowe
  • Ed O’Brien – gitara, śpiew
  • Jonny Greenwood – gitara, instrumenty klawiszowe
  • Colin Greenwood – gitara basowa, instrumenty klawiszowe
  • Phil Selway – perkusja

Dyskografia:

  • Pablo Honey (1993)
  • The Bends (1995)
  • OK Computer (1997)
  • Kid A (2000)
  • Amnesiac (2001)
  • Hail to the Thief (2003)
  • In Rainbows (2007)
  • The King of Limbs (2011)
  • A Moon Shaped Pool (2016)

Źródło: własne, wikipedia